Medovina: kvašený alkalický nápoj se sílou medu

Pokud budeme pátrat po prapůvodu medoviny, zavedou nás stopy až k nejstarším civilizacím. Med byl vlastně prvním sladidlem, které si lidé obstarávali od divokých včel. Medovina se rozšiřovala hlavně v oblastech, které nebyly předurčené k pěstování vinné révy a k výrobě vína. Například vykopávky v Německu už dokládají výskyt medoviny v 5 st. před n.l.

med1

V našich zeměpisných polohách se tento zajímavý nápoj stal velice žádaným obchodním artiklem v 11. a 12. století. Ještě ve třináctém století se medovině dařilo, ale už další století začal její úpadek. Bylo to hlavně díky rozvíjejícím se obchodním cestám, obchodem ze zámoří a šířícím se destilátům z ciziny. Změnilo se také trochu klima a díky mírnému oteplení se lokálně začalo dařit pěstování révy. Výroba vína byla levnější a snadnější.

Medovina má ve srovnání s vínem větší nároky na výrobu, ať už jde o nároky na čisté prostředí nebo dodržování určitých teplot.

Vaří se to

Medovina má dvě základní složky: med a vodu. Ty se v určitém poměru smíchají na roztok určité cukernatosti. Povaření zaručuje ochranu před vznikem plísní a bakterií. Kvalita medu ovlivňuje i kvalitu medoviny. Někdy se k medu přidávají nějaké určité bylinky. Druh medu má také vliv na podobu medoviny. Z tmavšího medu je tmavší medovina.

med2

Kvasí to

Z kvasinek, které znáte z výroby domácího vína se připraví zákvas a ten se přidá do připravené rozvařené směsi. Ke směsi se přidávají další přísady, jako je kyselina citronová, živné soli. Kvašení probíhá většinou ve vinných sudech, moderně se používají i různé nerezové nebo plastové nádoby. Teplota při kvašení by měla být 20 až 25 °C. Proces trvá různě dlouhou dobu, podle tradice dané výroby. Neměl by být delší než měsíc. Příliš dlouhé kvašení snižuje kvalitu výsledného produktu.

Po této fázi se medovina čistí filtrací. Podle tradice potom ještě dále proces mírného kvašení pokračoval i několik let a průběžně se odstraňoval kal. Dnes se medovina opakovaně filtruje a celý výrobní proces trvá jen několik měsíců. Před stáčením do lahví se medovina ještě znovu čistí přidáním látek, které na sebe navážou nečistoty a ty se odstraní. Pro odlišení se, přidávají někteří výrobci před lahvováním do nápoje koření a dochucovadla. Někdy se medovina dobarvuje karamelizovaným cukrem.

Medovina má asi 13 % alkoholu. Pokud na lahvi najdete informaci o větším obsahu alkoholu, jde o medovinu, ke které byl přidaný líh. Ten zastaví kvašení. Pokud se líh nepřidává, kvašení se zastaví sířením.